Milk/Signe header
07:33 - 15/08/2011

SOCKERVAX.

Jag har fått ett par förfrågningar om att skriva om vaxning. Jag har gått och vaxat mig downstairs regelbundet i ett par års tid. Jag gör det ungefär var 4-8e vecka. Egentligen är det inte så mycket man behöver tänka på innan vaxning, håret ska vara minst 5 mm för bästa resultat, ha på dig eller ta med dig ett par rena bomullstrosor och ett par lösa byxor eller en kjol för att slippa skav. Och ja det gör ont första gångerna, så man kan preppa genom att ta en värktablett en halvtimme innan. När man kommer till salongen ska man såklart vara ren så att inte bakterier kommer in i hårsäckarna. Allt är över på tio minuter! Efteråt ska man helst inte duscha på ett dygn, gör man det så använd ljummet vatten, för att undvika att hårsäckarna öppnas och bakterier kommer in. Sedan är det bra om man peelar därnere med en skonsam peeling eller skrubbhandske ett par dagar i veckan för att slippa inåtväxta hårstrån.

Vill man inte gå till salong så kan man ju såklart göra det hemma själv. Jag har börjat göra det hemma eftersom jag vill använda mig av det absolut mest skonsamma vaxet som finns. Sockervax. Sockervaxning kan man göra på två olika sätt, antingen genom att värma upp det till samma konsistens som vanligt varmvax, stryka på ett tunt lager medhårs och använda remsor för att dra bort mothårs. Eller genom att använda sig av metoden sugaring, då man värmer upp vaxet med händerna tills det blir som en kladdig version av playdoh-lera, sedan stryker man på vaxet mothårs och drar av vaxet utan remsor medhårs (man använder samma klump om och om igen tills den inte är kladdig längre). Det som är så bra med sugaring är att det är ännu skonsammare eftersom man rycker bort håren medhårs, men det är lite svårare att få till rätt konsistens för sugaring. Jag har själv aldrig fått till sugaring, så än så länge kör jag vanlig sockervaxning.

Receptet är superenkelt, allt du behöver är:

4 dl socker
0,5 dl vatten
1 dl citronsaft

eller

5 msk honung
1 msk citronsaft

Man kokar upp ingredienserna i en kastrull under omrörning, såfort det har börjat koka så drar man ner värmen rejält och fortsätter röra om på låg värme tills det har blivit en gyllenbrun färg. Det doftar fantastiskt. Jag har tvärr inget bättre knep att veta om det är färdigt än att helt enkelt prova. Prova genom att försöka ta upp lite vax med din spatel (blås på det så du inte bränner dig), stryka på ett tunt lager där det finns hår och dra bort med en remsa. Följer vaxet inte med, utan stannar kvar på huden, så behövs mer vatten. Följer vaxet med, men inte hårstråna så behövs det mer socker. Det är bara att tillsätta lite av det som behövs och koka upp litegrann igen. Sedan häller jag över allt i en glasburk. Det är bara att värma upp och använda igen, genom att sätta glasburken i ett kokande vattenbad sedan! Eller i mikron, men det har inte jag.

När jag fått till rätt konsistens så pudrar jag området som ska vaxas med majsmjöl, detta för att skydda den känsliga huden. Stryker på, och drar bort! När allt hår är borta så sköljer jag bort eventuella rester med ljummet vatten och blandar aloe vera gel med ett par droppar tee trea-oil och stryker på där jag har vaxat för att undvika inflammationer.

Superbilligt och faktiskt väldigt enkelt när man fått rätt knyck på vaxet. Vaxet går självklart att använda över hela kroppen. Bara att fråga om ni undrar något!

Leave a comment

lisawho- 15 August, 2011 at 07:57
Bra tips! Hur länge håller det då?
Alexandra- 15 August, 2011 at 08:06
tack så hemskt mycket för tipset!! ska ta och prova det om ca 1 vecka :))
olivia- 15 August, 2011 at 08:07
oh tack! vad fint att du skrev om detta. men jag undrar, vad för slags remsor ska man använda?
Sara- 15 August, 2011 at 08:20
undrar samma som olivia, vad använder du för remsor? och vad är tee trea-olja för slags olja (och var kan den köpas)? kram
Gabriella- 15 August, 2011 at 08:45
Du och dina tips är helt bäst! Jag undrar ifall du vet hur man kan göra ifall man fått innåtvända hårstrån, alltså få de att försvinna? kRAM
michelle- 15 August, 2011 at 08:58
Danke schön fina du! Hoppas du har det bra en kväll som denna :)
jon- 15 August, 2011 at 09:11
Jag förstår inte riktigt hur det går till. Du kan väl göra en gif eller en video på hur det funkar?
Emma Juel- 15 August, 2011 at 09:12
tack så jätte mycket - bra tips! verkligen.. /Emma
ida- 15 August, 2011 at 09:49
Vad använder du för remsor och var kan man köpa de?
nike- 15 August, 2011 at 10:46
naglar för dig? http://29.media.tumblr.com/tumblr_le6h7jNuo81qc1b1ko1_500.jpg
bla- 16 August, 2011 at 12:39
Hej! Jag har också vaxat mig "där nere" i 2 år. En sak jag ALDRIG skulle göra är att använda remsor. När min hudterapeut var på semester gick jag till en annan salong där dom använde remsor. Skillnaden var enorm! Gör det inte hemma... provade en gång = den värsta upplevelsen någonsin. Det finns en anledning till att skönhetssalonger har utbildad personal. Dessutom finns inte deras vax till försäljning.
milk- 16 August, 2011 at 01:00
LISAWHO: Det beror helt på vad man har för hårväxtcykel, generellt så är det väl mellan 2 och 4 veckor som man är helt slät. OLIVIA, IDA: Det går bra att använda ett finvävt ostretchigt bomullstyg som du klippt isär, typ ett gammalt lakan. Jag använder remsor som jag fick med en Veetburk som jag köpte för länge sedan. SARA: Tee trea oil är en essentiel olja som jag har skrivit om lite förut. Den är bra att använda till allt möjligt, jag använder den på finnar, i min hårolja för att påskynda hårväxten osv... Finns att köpa i alla hälsokostbutiker och liknande! GABRIELLA: Skrubba skrubba skrubba för att förhindra, när de väl finns där så är det svårt att få bort, prova att använda en tunn pincett och skrapa lite på huden tills håret är synligt och ryck då bort det, efterbehandla med aloe+tee trea, MEN man kan få fula röda små sår (eller inflammerade sår) om man gör så. Så bäst är nog att skita i dem och bara skrubba för att förhindra fler! NIKE: Åh söta! Men så opraktiskt haha! BLA: Vad tråkigt att du haft dåliga upplevelser. Jag kan gått till flera olika salonger, med och utan remsor, jag har upplevt att skillnaden har legat i hur duktig vaxtjejen är, inte i vilket vax de använder. Jag har haft en riktig mardrömsupplevelse där hon i princip skinnflådde mig, så det är bra att gå dit man har blivit rekommenderad av folk man kan lita på. För mig har det fungerat jättebra att göra hemma :)!
Filippa- 16 August, 2011 at 02:25
Får man fråga vilken salong du gick till? Behöver lite tips på bra salonger i Stockholm! :)
milk- 16 August, 2011 at 04:47
FILIPPA: Till Skönhetsvård på hornsgatan (skonhetsvard.se), där är de jätteduktiga :)!
evelina carlson- 16 August, 2011 at 07:18
åh, kan ju inte annat än älska dina tips!!
Usch jag skulle aldrlig utsätta mig för så mkt smärta för att bli av med något naturligt som hår.
Sara- 16 August, 2011 at 10:20
Fy fan vad bra! Detta bokmärker jag och ska prova!
amanda- 17 August, 2011 at 08:18
tack för tipset om tee trea olja på på finnarna! Provade igår natt och nu imorse när jag vaknade var dom mycket färre och har krympt. De här var ju as bra :D
Rebecca - Minaguldkorn- 17 August, 2011 at 04:14
Detta ska jag nog minsann ta och testa! Till er som undrar vad man kan ha för remsa, morsan min använder gamla lakan som "rivit" till. Prima faktiskt. Tvätta sen när du har fått bort vaxet...
Andreéa- 18 August, 2011 at 04:44
Jag vaxar mig rätt mycket för att få mjukare utväxt. Men det blir väldigt kostsamt i längden, måste verkligen testa detta :)
Tommy- 21 August, 2011 at 12:09
Både min sambo och jag använder oss av sockervax. Fungerar skitbra och är sjuuuuukt mycket billigare än att köpa färdigt vax i affären! Jag ville bara berätta att jag är med och tävlar om ett mineralsmink-kit hos Helen på hiilen.blogg.se (check her out!) åt min underbara sambo! /Tommy
h- 21 August, 2011 at 07:32
asså shit. du är ju BÄST! hälso/skönhets-encyclopedian själv, wow!!
Lina- 10 September, 2011 at 10:24
Asbra tips! Kan du inte beskriva vilken teknik du använder? Provade för första gången nyligen men det var inte det lättaste!
E- 15 September, 2011 at 01:56
Efter två veckors tvivlande så testade jag tillslut dethär idag! Har aldrig vaxat tidigare bara kört rakning men verkar så nice att vaxning håller i minst två veckor. Anyhow, provade, det gjorde inte så ont som jag trott och jag älskar resultatet. kokade vaxet i trettio minuter och tillsatte lite extra socker och konsistensen blev perfection. tack för ännu ett bra tips signe!
Ellinor- 30 October, 2011 at 10:27
Hejsan, jag vet inte om jag gjorde helt fel eller hur det var, men för mig fungerade detta inte alls. Remsorna fäste inte i vaxet och det blev bara kladdigt, försökte med allt, mer socker, mer vatten. Men ingenting fungerade, jag som hade sett fram emot att testa detta... :(
K- 7 November, 2011 at 12:03
ELLINOR: jag har exakt samma problem och det driver mig till vansinne. Har nu testat två gånger och med samma resultat - vaxet vägrar fästa på remsan hur jag än gör och remsan blir flottig! Idag tänker jag ge upp på detta, gå till Body Shop och införskaffa deras Sugaring Wax. Jag hoppas verkligen de inte har slutat sälja den, för den är grymt bra.
Gabriella- 15 December, 2012 at 10:23
Hej vad ska man använda för remsor eller funkar det med allt möjligt?
    milk- 16 December, 2012 at 08:06
    gabriella: funkar med ostretchigt bomullstyg, typ gammalt lakan. jag använder sådana remsor jag har fått med i ett gammalt vax från veet.
Sara- 11 April, 2013 at 09:54
Testade idag för första gången, blev perfekt!! Jag antar att mina kunskaper om bakning har hjälpt..tack
Malin- 7 September, 2013 at 09:23
Kanske lite sent inlägg - men har kokat vax med socker, citronsaft, vatten och honung nu tre gånger men sista gångerna har vaxet stelnat jättefort och inte fungerat alls att vaxa med. Tror du att jag kokat det för länge? Eller kanske vaxet får en bättre konsistens utan honung, som enligt ditt recept? Funderar på att göra som du säger, lägga till socker eller vätska beroende på om det går och dra bort håren efter att man kokat vaxet... :)
Marika- 2 July, 2014 at 07:46
Jag förstår inte receptet riktigt. Ska man ha 4 dl socker 0,5 dl vatten 1 dl citronsaft eller 4 dl socker 5 msk honung 1 msk citronsaft ???
    milk- 3 July, 2014 at 10:32
    MARIKA: Det ena receptet innehåller alltså inget socker alls, utan är ett honungsvax, lite otydligt av mig. Så man kan antingen koka upp socker+vatten+citron eller honung+citron. Lycka till!
NEW POST: BY FUNDA - KNITWEAR SEASON
VIEW POSTS - VIEW PROFILE